Download PDF
Eigen zaak starten
trouwen
Welke rechten heeft je partner?
Partners moeten elkaar in een huwelijk bijstaan en helpen. Dat is vastgelegd bij wet.
Bij een koppel dat onder het wettelijk stelsel trouwt, is alles wat zij tijdens hun huwelijk opbouwen of aankopen eigendom van beide echtgenoten. De aandelen van een bedrijf horen daar ook bij. Bij scheiding wordt wel aanvaard dat Roos als eigenaar van een zaak, die zaak mag houden. Ook beroepsgoederen behoren toe aan de eigenaar van de zaak, die daarmee die zaak verder kan uitbaten. Roos moet, bij beƫindiging van het huwelijk, wel de helft van de waarde vergoeden aan Mark, maar de zaak blijft uiteindelijk haar eigendom.
- TIP: Bewaar tijdens je huwelijk goed de documenten die schenkingen, erfenissen en investeringen met eigen gelden bewijzen.
In het stelsel met scheiding van goederen is de solidariteit beperkt. Elke partner bouwt een eigen vermogen uit en de zaak die Roos opbouwde tijdens haar huwelijk met Mark blijft haar eigendom.
- TIP: Houd in het achterhoofd dat als jullie alle huisraad aankopen op de vennootschap op naam van je partner (bijvoorbeeld om fiscale redenen), je bij de echtscheiding geen recht hebt op die goederen.
Partner helpt mee in de zaak
Bij een huwelijk in het wettelijk stelsel zijn niet alleen de inkomsten gemeenschappelijk, maar ook de schulden. Dat betekent dat Roos, bij beƫindiging van het huwelijk, de helft van de nettowaarde van haar handelszaak (waarde - schulden) moet vergoeden aan Mark, ook als hij niet meehielp in haar zaak.
Bij een huwelijk met scheiding van goederen is er in principe geen vergoeding voor de helpende partner, die dan ook niet participeert in de schulden.